On tässä viime aikoina ollut taas hiukan pientä krämppää. Ei sen kummempaa, mitä nyt flunssaa, hevosyskää, vatsatautia ja selkäydinvaurio.
Joulusta on ollut kummallista pistelyä, puutumista, sähkötystä, lihasheikkouden tunnetta ja myöhemmin särkyäkin jaloissa polvista alaspäin. Ensin epäilin ABVD:n V:tä eli vinkristiiniä, joka on hyväkin hermomyrkky ja tuppaa aiheuttamaan ääreishermovauriota. Sitten mukaan tuli kuitenkin Lhermitten (taas näitä ihme äijännimiä) oire, jota myös parturintuolioireeksi kutsutaan. Siinä niskan nyökkääminen aiheuttaa sähköiskumaisia tuntemuksia raajoihin. Taustalla selkäytimen vaurio ja mahdollisina syinä kummittelevat MS-tauti, selkäytimeen kohdistunut säteily, kasvain selkäydinkanavassa, selkäydinkanavan ahtautuminen ja B12-vitamiinin puute. Mahdollisesti myös luulotauti ja post-kanseroottinen hysteria.
Poissulkutekniikalla päädyin kuitenkin säteilyvaurioon.
Miäs ehdotti todennäköisemmäksi vaihtoehdoksi pikemminkin tuota luulotautia ja käski olemaan hupajamatta, vaikka mitä semmoinen terveyden ruumiillistuma mistään sairaalloisesta ymmärtää? Ja kuka täällä sitäpaitsi on lääkäri? Häh?
Kiukustuneena ja (osittain myöskin huolestuneena) hankkiuduin neuvonpitoon onkologin kanssa, jonka mukaan oireet, hoitohistoria ja ajankohta passaavat sen verran hyvin säteilyvaurioon, että diagnoosia voi pitää asetettuna. Saatoin sitten kotona sanoa, että olinpas oikeassa. Siitä tulee samanlaista katkeransuloista tyydytystä, kuin suojatiellä yliajetulle jalankulkijalle, joka ampparikuskien käsivarsille nyykähtäessään saa viimeisiksi sanoiksensa ähkäistyä olleensa oikeassa.
No, mutta enhän minä tähän nyykähtää aio, vaikkei erityistä hoitoa olekaan. Oireisto ei nyt ole kahteen päivään enää edennytkään. Harvinaisessa tapauksessa tästä voisi tosin napsahtaa halvausnakkikin, mutta jospa se nyt minut kuitenkin sivuuttaisi. Ja onneksi käsissä ei ole oireita.
Jostakin artikkelista luin, että oireet helpottavat yleensä 2-36 viikossa. Optimistisimpaan vaihtoehtoon en enää pysty, mutta huonommassakin tapauksessa olisi sitten enää 33 viikkoa jäljellä.
Joten sitä odotellessa päätän täältä tähän.