Tuoteseloste: vesi, sokeri, kuidut, vitamiinit, kivennäisaineet, luontaiset hapot E 200 ja E 210, hyytelöimisaine E 440 ja väriaineet E 160a ja E 163. Mikä se on? Jokin noin monta hirveää E-koodia sisällään pitävä ruoka on varmaan vaarallista ja aiheuttaa vähintään syöpää ja aivovaurioita.
Mutta sehän on... puolukka! Ja puolukkaahan pidetään kovasti terveellisenä!

Moni ei tulekaan ajatelleeksi, että näitä hurjia väittämiä, uskomuksia ja netin pelottelusivujen kyhääjiä innoittavia E-koodeja vilisee "puhtaissa luonnonantimissakin". Leivinjauhepurkkikaan harvoin herättää kotileipurissa paniikintunnetta, vaikka on täynnään E-koodia!
Tuoteselosteiden perusteella E-koodeja kaihtavat tulevat siis popsineeksi lisäaineita, vaikka ravitsisivat itseään vain oman kasvimaan tai oman leivinuunin tuotteilla.

Nykyisin Suomessa käytössä olevilla lisäaineilla ei suositelluilla annoksilla ole tarkkojen tutkimusten perusteella näyttöä syöpävaarasta

Lisäaineet voivat pikemminkin ehkäistä syöpää. Esim. pilaantuneissa pähkinöissä voi esiintyä hometta, joka tuottaa syöpää aiheuttavaa aflatoksiinia. Säilymistä edistävällä lisäaineella estetään homeen kasvu.

Kaikki sallitut lisäaineet on perusteellisesti tutkittu ja turvallisiksi havaittu. Uusia lisäaineita arvioidaan esim. seuraavaan tapaan: Ensin bakteereilla tehdään DNA-vaikutuksia mittaavia kokeita. Sen jälkeen, mikäli DNA-vaurioita ei ole osoitettu, siirrytään eläinkokeisiin, jotka tehdään kahdella ihmisenkaltaisen aineenvaihdunnan omaavalla lajilla ja seurataan esiintyykö mm. syöpää, elinvaurioita tai perimään vaikuttavia muutoksia. Jos hyvin suuret annokset aiheuttavat haittavaikutuksia näille eläimille, etsitään taso, jolla mitään vaikutuksia ei esiinny ja ihmiselle sallittu päivittäinen annos määritetään yleensä 1 prosentiksi tästä.

Lisäaineita ei myöskään käytetä huvin vuoksi, vaan kaikilla tulee olla ruuanvalmistusteknologisesti järkevä ja hyödyllinen käyttötarkoitus, kuten pilaantumiseen esto tai ruuan rakenteen parantaminen. Viranomaiset myös valvovat lisäaineiden asianmukaista käyttöä mm. pistokokein.

Joidenkin lisäaineiden kohdalla harkinta kuitenkin on tarpeen. Nitraattia ja nitriittiä (E 249–E 250) sisältävät liha- ja makkaratuotteet eivät runsain määrin syötynä ole hyväksi pikkulapsille. Nitriitit haittaavat veren hapenkuljetusta ja saattavat aineenvaihdunnassa muuttua syöpävaarallisiksikin aineiksi. Aikuisilla turvallisiksi havaitut määrät eivät hevin ylity, mutta pikkulasten kohdalla kohtuus on tarpeen.

Salisylaattiallergisille bentsoehappo saattaa aiheuttaa oireita ja joillekin astmaatikoille rikkihappo suoloineen. Atsovärit saattavat myös aiheuttaa yliherkkyysoireita. Saamastaan huomioista huolimatta lisäaineiden aiheuttamat yliherkkyysoireet ovat esim. ruoka-aineallergioihin verrattuna varsin harvinaisia.
Lasten ylivilkkauden ja lisäaineiden saannin välistä yhteyttä koskevien tutkimusten tulokset ovat olleet ristiriitaisia, eikä luotettavia todisteita yhteyden olemassaolosta ole.

Asiallista lisäainetietoutta tarjoilee Elintarviketurvallisuusvirasto.